24 Eylül 2014 Çarşamba

24 Eylül Tarihte Bugün

Osmanlı Devletinin sınır genişiliği en yüksek dönemlerinden birine ulaştıran Sultan 2. Selim'in tahta çıktığı tarih bugündür.
Gerek dönem dizilerinin etkisi gerekse tarih bilincimizin ufak ufak gelişmesiyle azıcık da Sultan 2. Selim'i tanımış durumdayız. Özür dilerim doğrusu sadece ismini öğrenmiş bulunuyoruz olmalıydı. Çünkü ne resmi tarih, nede diziler bizlere gerçek tarihimizi öğretemez. Onlar ancak bir ideoloji penceresinden tarihi okurlar ve anlatırlar. Ben bugün sizlere akılda kalıcılığı bakımında kolay öğrenilecek sadece bir kaç özelliğinden bahsedeceğim.
sarı selim


Tarihte bugün 2. Selim'in tahta geçmesi ile

  1. Osmanlı Devleti sınırları 2. Selim zamanında On beş milyon yüz altmış iki (15.162.000 m2) bin metre kare. Oğlu 3. Murad döneminde ise İmparatorluk toprakları en geniş zamanına ulaşarak 19.902.000 metre kare olmuştur. Rakamları sevmeyenler için mini bir video var. Otuz saniyelik izlersek ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.
  2. At sırtında savaşmayan ilk Padişah dır. Peki nasıl oluyor da sınırlarımız bu kadar genişliyor. Bu da 2. Selim'in Devlet Adamlığının ve imanın bir ispatı. Askeri ehli olan bir büyük kişiliğe Sokullu Mehmed Paşa komutasına veriyor.
  3. Dönemin en büyük şairlerinden biridir. Bu bir iltifat değil hakikattir. 

Tarihte bugün, Osmanlı Devletinin sınırları İmparatorluğun en yüksek zirvesine bir adım daha yaklaşan 2. Selim'i en belirgin yönlerini konu aldı. Bir sonraki gün yazabilmek ümidiyle...
Yazar : Unknown

24 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates