9 Eylül 2014 Salı

9 Eylül Tarihte Bugün

9 eylülde ne oldu
Merhaba tarihte bugün meraklıları. Bugün sizlerin için İzmir'in düşman işgalinden kuruluşu ve önemini anlatacağım.

 9 Eylül Tarihi Cumhuriyetin ilanına giden yapı taşlarından bir tanesidir. Peki tarihte bugün ne oldu? Bunu tüm yönleri ile anlayabilmemiz için 1.Dünya savaşının sonuçlarını iyi bilmemiz gerekiyor. 1. Dünya savaşı sonrasında Osmanlı Devleti, Almanya Sömürge Krallığı ile savaşa katıldığı için yenik sayıldı. Bu durum İtilaf devletleri tarafından Anadolu'nun işgali anlamına geliyordu. 1. Dünya savaşında hiç bir cephede savaşmadığımız Yunan ordusuna Paris'te varılan anlaşma gereği İzmir bırakılıyordu.

15 Mayıs 1919 da İzmir'i işgal eden Yunanistan, 1920 Nisanı ile birlikte Anadolu'nun stratejik noktaları olan Bursa, Eskişehir, Afyon ve Kütahyayı da içine alacak şekilde işgal etmeyi de başarmıştır.

26 Ağustos 1922 de Mustafa Kemal Önderliğinde başlatılan Büyük Taarruz, Yunanlıları önce Afyon'dan, sonrasında Eskişehir'den sildi süpürdü. Büyük kayıplar veren Yunan Orduları İzmir'e sığındı. İşte Tarihte bugüne konu olan olayda burada yaşandı. Tarih 09 Eylül 1922 Türk Süvari Birliğinin İzmir'e girmesiyle kaçacak yeri kalmayan Yunan Askerleri İzmir'de Egenin serin sularına gömülmüştür.

09 Eylül 1922'de Yunan Birliklerinin yenilgiye uğratılmasıyla sadece İzmir kurtulmamıştır. Aynı zamanda Kurtuluş savaşının başarı ile sona ermesine sebep olmuş, İtilaf Devletleri T.B.M.M ne Mudanya anlaşmasını teklif etmek zorunda bırakılmıştır.

Tarihte bugün ne oldu tek bir cümle ile yazmamız gerekirse, İzmir'in Yunan işgalinden kurtulması ve buna  bağlı yaşanan gelişmeler sonucunda Türkiye Cumhuriyeti sınırları fiilen çizilmeye başlanmıştır.
Yazar : Unknown

9 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates