10 Eylül 2014 Çarşamba

10 Eylül Tarihte Bugün

Bugün kullandığımız onlarca elektronik araç gerecin arkasında Savaş Sanayinin olduğunu sanırım her aklı başında birey bilir. Özellikle haberleşme adına icat edilmiş bir yığın makine ilk önce Savaş Meydanlarında denenmiş, başarılı sonuç alınanlar çok sonraları toplumlara sunulmuştur. İşte tarihte bugün o icatlardan birinin Osmanlıyı ve Türkiyeyi nasıl etkilediğinin cevabını arayacağız.

telgraf haritası

Amerikalı Mucit ve Sanatçı Samuel Morse 46 yaşına geldiğinde, Dünya coğrafyasını baştan aşağıya değiştirecek icadı tamamlamıştı. Yaptığı şey bugünün İnternet i sayılırdı. Hatta İnternet için bugün söylenen bir çok şey o günün Avrupa ve Amerika'sında da söyleniyordu. Bu icat yeni neslin adını bile duymadığı Telgraftı.

Zaman 10 Eylül 1855 i gösterdiğinde Kırım'dan ilk Telgraf İstanbul'a çekilir. "Sivastopol Rus işgalinden kurtarılmıştır". Dönemin Sultanı Abdülmecit Han'ın Bilime olan ilgisi ile Telgraf hatları Osmanlı topraklarında hızla yayılmıştır. Bu hatların İngiliz ve Fransız sermayeleri tarafından finanse edilmesi ise Abdülmecid Han'ın en büyük hatası olmuştur. Ülke bir yandan haberleşme hattı ile güvenli bir KALE haline getirilirken, diğer yandan bu Kale'nin bir anahtarı İngilizlerde bir anahtarı da Fransızların elinde olacaktı. Nitekim öyle oldu. Lozan görüşmeleri sırasında Osmanlı şifreleri İngilizler tarafından çözülerek Kerkük ve Musul politikamız deşifre olmuş, bu vatan topraklarını İngilizlere bırakmak zorunda kalmışızdır. O günden bu güne pek de fazla şey değişmemiş gibi duruyor. İster Paralel yapı deyin, isterseniz Dış istihbarat, yada Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar. İletişim bir ülkeyi el altından yönetmek için en etkili silahtır. Tıpkı geçmişte olduğu gibi...

10 Eylül 1855 de başlayan Telgraf olan imtihanımız da hiç mi faydasını görmedik diye soranlar olursa onuda yazayım. Telgrafın olduğu yerde demir yolu da olurdu. Çünkü Telgraf hatlarının güveliği için demir yolları en ideal alanlardı. Yol olan yerde medeniyet, medeniyet olan yerde ticaret olurdu.
Ülkemiz için en çok faydasını gördüğümüz tarih dilimi ise Kurtuluş Savaş'ının başlatılması için atılan ilk adımlarda Kahraman Telgrafçıların Mustafa Kemal ATATÜRK'den almış oldukları bilgileri, Ordu Komutanlarına sağlıklı bir şekilde iletmiş olmaları.

Yazıya başlarken kolay kolay sonunu düşünmem fakat bazen tam yerine oturur. Tarihte bugün 10 Eylül'de Abdülmecid Han'a gelen hayırlı haberle başlayıp, M.Kemal Atatürk'ün ilettiği hayırlı haberle son buldu...
Not: Resimle yazının alakasını uzun uzadıya anlatmadım. Bir kaç kelime edeyim. Şuanda yerini İnternet'e bırakan bu müthiş buluşun, bir zamanlar tüm dünyada nasıl etkili bir şekilde kullanıldığını gösteriyor. Harita Telgraf ağlarının ulaştığı coğrafya üzerine yapılmıştır.
Yazar : Unknown

10 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates