20 Eylül 2014 Cumartesi

20 Eylül Tarihte Bugün

Bir ülkenin ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda gelişme düzeyini ölçmek için onlarca veri sıralanır. Televizyonlarda kafamızı karıştıran bir yığın analist çıkar, konuştukça konuşur. Rakamlarla ve grafiklerle arası iyi olamayan bizim gibiler için pek de anlam ifade etmeyecek cümlelerdir bunlar. Tarihte bugün, bu sayfaya konu olan durum ise tamda bu konuyu özetler nitelikte. Tarihte bugün kazanılan bir hak ile toplumların kültürel, ekonomik ve sosyal durumu günümüz zamanını derinden etkilemiştir.

Tarihte bugün 1893 yılında Yeni Zelanda'da kadınlara seçme hakkı tanınmıştır. Yani bundan sadece 121 yıl önce. Ne var canım bunda zaten seçim yapma geleneği 200 yıllık bir geçmişe dayanır diyenler mutlaka olacaktır. Halbuki gerçek böyle değildir. Romalılar M.Ö 500 lü yıllarda ilk seçim sistemini kurmuşlardı. Kocaman bir hendeğin içine iki farklı renkte taş atarak seçimlerini yaptıkları bugün itibarıyla kanıtlanan bir durumdur. Koyu renkte olan taşlar Hayır, açık renkte olan olanlar ise EVET olarak kabul edilirmiş. Ta bundan 2500 yüzyıl önce. Ve bu seçim yöntemi Roma toplumuna olağan üstü zenginlik, başarı ve kültürel anlayış olarak yansımıştır. Romanın büyük bir medeniyet olmasının altında yatan en büyük sırda belkide budur.
turkey-newzeland
Gelelim günümüze, Atatürk Devrimlerinden en çok alkışı hak eden uygulama ise hiç kuşku yok ki, 1930 lar da bizzat Atatürk tarafından verilen talimatlarla kadınlar önce muhtarlıklarda sonrasında belediyelerde seçilme hakkını elde ettiler. 5 Aralık 1934 ise kadınlara tam anlamıyla seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Yazımın girişinde bahsettiğim toplumların her anlamda gelişmişlik düzeyinin yükselmesi ile kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının nasıl bir ilişkisi olabilir?

Kadın sanatçı da olsa, temizlikçi de olsa, milletvekili de olsa önce annedir. Feministler hemen celallenmesin. Bu yaradılışla alakalı ve genler ile sabit bir durumdur. Ve annelik iç güdüsü, dünyada hiç bir menfaatin önünde değildir. Kadın ve erkek dengelerinin oturduğu ülkeler bugün sadece kendi ülkelerini değil, dünyanın geri kalanını da yönetme derdin dedirler.

Fazla abarttığımı düşünmeyin, önce İslamın yaşandığı iddia edilen ülkelere, sonra kendi ülkemize ve daha sonra burun kıvırdığımız Avrupa toplumlarına ve her anlamda gelişmişlik düzeylerini iyiden kötüye doğru sıralayın. Gördünüz mü yine aynı sonuç çıktı...
Yazar : Unknown

20 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates