21 Eylül 2014 Pazar

21 Eylül Tarihte Bugün

Merhaba değerli tarihte bugün okuyucuları. Tarihte bugün ne oldu? Tarihte bugün Türkiye'de, tarihinden ders alamayan milletlerin başına gelen, daha doğrusu getirilen, belaların en haysiyetsiz, en aşağılığı olan darbenin ve buna zemin hazırlamanın bir saç ayağı olarak karşımıza çıkan, milli paranın devalüasyon yoluyla erimesini ayrıca arasındaki ilişkiyi gözler önüne sereceğim.

Tarihte bugün Türkiye'de 1977 senesi yaşanırken sadece 1 yıl içinde Türk Lirası 3.kez devalüasyona maruz kaldı. Hükumetleri, Başbakanları,  Cumhur-başkanlarını isim isim vermeden yazacağım. Olayı siyasetin penceresinden alıp, evrensel boyutta aktaracağım. Keza sağdan, soldan, ortadan tüm siyasi iktidarlar bu oyuna getirilmiştir.

Bir ülkede Darbe olabilmesi için 3 saç ayağının yerli yerine oturtulması gerekir. Bunlardan birincisi ve en önemlisi halkın gelir seviyesinin düşürülmesi ile sosyal hayatın çökertilmesi, 2.si toplumun kutuplaşması ve son olarak da siyasetin yıpratılması. Bunlardan sadece birinin eksik olması ülkeyi sarsar ama asla darbe yapmaya yetmez. 21 Eylül 1977 de yapılan devalüasyonda sosyal hayatın çökertilmesi amacı güdülmüştür. İşte devalüasyon, darbe ve dış müdahale arasındaki kirli ilişki.


  1. Türkiye ilk defa devalüasyon ile 1946 yılında tanışmıştır. Bunun sonucunda 1947 yılında IMF ye üye olduk.
  2. İkinci devalüasyon ise 1958 yılında yaşandı. Sonuç 27 Mayıs 1960 darbesi.
  3. Üçüncü devalüasyon; 10 Ağustos 1970 de yapıldı, bilin bakalım bu sefer ne oldu. 1971 in 12 Martında Hükumete muhtıra verildi.
  4. Tarih 1 Mart 1978, tahinden koparılan millet ve onun temsilcileri aynı oyuna yine gelir. Darbe için yeterince yoksulaşmış olmamalıyız ki, kimsenin sesi soluğu çıkmaz.
  5. Bir buçuk yıl sonra yine aynı hükumet tarafından paramız değer kaybına uğratılır. Hemen ardından 1980 meşhur 12 Eylül darbesi gelir. 
  6. 5 Nisan 1994 de açıklanan paketle Türkiye bir kez daha aynı oyunun kurbanı olur. 28 Şubat 1997 de Mili Güvenlik Kurulu karaları sonrası Hükumet istifa eder.

Altı büyük devalüasyon ve altı farklı darbe. Önce halk yoksullaştırılıyor. Sonra kutuplaşma ve itibarsızlaştırma. Yazımın başında da dediğim gibi hangi partinin, hangi hükumetin yada hangi başbakanın iktidarda olup olmadığı önemli değildir. Önemli olan Siyasi iktidarlarının önüne bir seçim olarak sunulan paranın değer kaybı yani devalü edilmesidir. Son olarak 2007 yılında tarihe e muhtıra olarak geçen hadise. Muhtıra verilmiştir. Fakat siyasi istikrar bozulmamıştır. İşte 2007 muhtırası ile siyasi istikrarın bozulmamasının tek sebebi yine bu ilişkidir. Halkın refah seviyesini bozmadan gerçekleştirilmiştir. Çünkü dış odakların ekonomiyi bozacak unsurlardan ümitleri kesilmiştir. Sonuçta devalüasyonsuz bir muhtıra, amacına ulaşamamıştır.

Dış odakların darbenin içinde yer alma sebebini sona sakladım. İlk devalüasyondan sonra IMF ye üye olunur. Ve her darbe sonrasında IMF den kredi alınarak, ekonomiyi düzeltme düzlüğe çıkartma adı altında vatandaşa palavralar sıkılır. İşin özü uluslar arası para babalarının, paralarını yüksek faizden yatırabilecekleri ülkeleri yaratmaktır.


Yeni bir tarihte bugün de yaşanan ve hayatımızı etkileyen yazımızda görüşmek dileğiyle, keyifli pazarlar.


Yazar : Unknown

21 Eylül Tarihte Bugün

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates