26 Eylül 2014 Cuma

Yörük Ali Efe Türkiye'ye Umut Oldu

Yörük Ali Efe, düşman işgaline dur diyen ilk baskını gerçekleştirmiştir. Tarihte bugün Yörük Ali Efe'nin ebediyete yürüyüşünü gerçekleştirdiği gündür. Bende bu vesile ile Yörük Ali Efe'nin hayatını sizinle paylaşmak istiyorum.

Türk tarihi azımsanmayacak kadar çok kahramanla doludur. Bunda en önemli etken savaşan bir toplumun gittiği yeri benimseyip Vatan bellemesi olmalı. Bize Tarih ile ilk öğretilen, Mete Han'ın toprak ile söyledikleri olmuştu. O gün den bugüne binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen tarihi belleğimizde hala büyük yer kaplamaktadır. Mete Han'ın, Fatih'in, Alparslan'ın torunları da bu bilinçle toprağı vatan bellemişlerdir.
malgaç baskını


Yörük Ali Efe Ege'de Aydın ve civar köylerinde yaşayan çok köklü bir ailenin gencecik yağız delikanlısı iken 19 yaşına geldiğinde düşman işgaline karşı takındığı tavır ile dağa çıkar. İşgali benimsemez. O dönemde civar dağlarda hüküm süren tek isim Molla Ahmet Efedir. Molla Ahmet Efe ye kendini kabul ettirir. Çok kısa süre içerisinde Ahmet Efe'nin grubunda ikinci isim olmayı başarır. Gözü kara, sınır tanımayan kişiliği ile liderlik özelliğini kısa sürede kanıtlar. Molla Ahmet Efen'in ölümü sonrasında Aydın dağlarında tek söz sahibi O olur. Tıpkı Türk filmlerindeki gibi haklının yanında, mazlum ile el ele verir. Halk tarafından namı tüm çevreye yayılır. Bu arada Yunanlılar İzmir'i tek kurşun sıkmadan teslim alır. Siyasi ortamın başı bozukluğuna isyan eden Yörük Ali Efe, Aydın ve İzmir'i birbirine bağlayan Malgaç demir yolu üzerindeki Yunan karakoluna baskın düzenler. Öyle bir baskın dır ki, Yunan Askerleri cephanelerini de bırakarak kaçarlar. Bu baskın düşman işgaline karşı yapılan ilk planlı baskın özelliğini taşır. Buradan aldığı güç ile Yörük Ali Efe önce Ege'ye daha sonra Milli mücadelenin devam ettiği yurdun dört bir köşesine adını duyurur. Artık sadece Ege'nin değil Yurdun her metre karesinde yaptığı mücadele milletimizce benimsenir ve yol gösterici olur.

Tarihte Bugün, Yörük Ali Efe gibi nice kahramanları yazmaya devam edecek.
Yazar : Unknown

Yörük Ali Efe Türkiye'ye Umut Oldu

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

1 yorum :

  1. Sanırım, kurgu hiç denemedin ya da emin olamadın. Biraz cesur olmanı tavsiye ederim. Hikayelerle, hem kahramanları benimsetir hem de insanlar onlarla bir bağ kurabilir. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

Bizi Takip Edin

About Us

Advertisment

Like Us

© Tarihte Bugün All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates